Orzeźwiający torcik porzeczkowy

0 (0 ocen)

Osobiście nie przepadam za całymi porzeczkami. Jak dla mnie są za kwaśne. Ale jeśli zostaną zmiksowane, posłodzone i połączone ze śmietanka to nie ma nic lepszego:). Torcik jest pyszny i powstaje błyskawicznie.

Składniki:

  • Tortownica 20 cm

    Składniki:
    • Biszkopty okrągłe na wyłożenia dna,
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 3-4 łyżki cukru pudru,
    • ¾ szklanki musu porzeczkowego,
    • 5 łyżeczek żelatyny,
    • 1,5 galaretki o smaku czarnej porzeczki

Orzeźwiający torcik porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.

    Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Studzimy.
    Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier oraz mus. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy.
    Porzeczkową śmietankę wylewamy na biszkopty. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.

  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Studzimy.
    Tężejącą wylewamy na zastygnięty torcik. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy