Orzeszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ulubione orzechowe ciasteczka, nieodłącznie kojarzone ze Święetami Bożego Narodzenia.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 g margaryny
    - 200 g cukru pudru
    - 20 g orzechów mielonych
    - 1 jajko
    - 400 g mąki pszennej wrocławskiej

    Nadzienie:
    - ½ szklanki mleka
    - 1 szklanka cukru
    - 400 g orzechów mielonych
    - rum lub wódka

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć i zarobić elastyczną masę. Do specjalnych foremek n a orzeszki nakładać ciasta i piec w temp. 180 stopni tylko do lekkiego zarumienienia.
  • 2. Mleko i cukier zagotować. Dodać orzechy, trochę podgotować, zdjąć z ognia. Dodać rum. Masa musi być w miarę sucha, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę orzechów.

  • 3. Wystudzoną masą przekładać łupinki orzeszków, tak by dało się je zlepić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy