ORZECH I RAJ.

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna karmelowa i lekka tarta, do popołudniowej herbatki, deser po ciężkim dniu w pracy albo piknik z przyjaciółmi. Idealna na każdą okazje.

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE

    180 G MĄKI
    100 G MASŁA
    2 ŁYŻKI MLEKA
    2 ŁYŻKI CUKRU
    2 ŻÓŁTKA

    PRALINA ORZECHOWA

    1,5 SZKLANKI ORZECHÓW WŁOSKICH
    80 G MASŁA
    50 ML ŚMIETANY 30%
    POŁ SZKLANKI BRĄZOWEGO CUKRU
    2 ŁYŻKI MIODU

    DODATKOWO :

    100 G CZEKOLADY MLECZNEJ LUB GORZKIEJ.

Orzech i raj. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO SZYBKO ZAGNIATAMY I GOTOWĄ KULĘ WKŁADAMY NA GODZINĘ DO LODÓWKI.
  • 2. W TYM CZASIE PRZYGOOWUJEMY PRALINĘ.
    W GARNUSZKU ROZPUSZCZAMY MASŁO I DODAJEMY CUKIER. MIESZAMY DO ROZPUSZCZENIA. DODAJEMY ŚMIETANĘ I ŁĄCZYMY Z ORZECHAMI.
  • 3. CIASTO KRUCHE WAŁKUJEMY W WYKŁADAMY WYSMAROWANĄ MASŁEM FORMĘ I OBCIĄZAMY NO. FASOLĄ.
    PIECZEMY 10 MINUT W 200 STOPNIACH.
  • 4. WYJMUJEMY TARTĘ I POSYPUJEMY POSZATKOWANĄ CZEKOLDĄ. WYKŁADAMY PRALINĘ. ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ PIEKARNIKA DO 175 STOPNI I PIECZEMY 30 MINUT.

Porady

MOŻNA POMINĄĆ CZEKOLADĘ. LEKKO OSTUDZONĄ TARTĘ MOŻNA PODAĆ Z BITĄ ŚMIETANĄ I SOSEM KARMELOWYM.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy