Omlet ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kocham szparagi i gdy tylko się pojawiają zaczynam wymyślać nowe połączenia.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na porcje dla 2 osób:

    4 jajka
    ¼ szklanki mleka
    masło do smażenia
    sól, pieprz
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    pęczek zielonych szparagów
    ½ opakowania sosu holenderskiego
    pomidor
    szczypior

Omlet ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Omlet: 2 jajka roztrzepujemy widelcem , dodajemy połowę mleka sól, pieprz i odrobinę pokrojonego szczypiorku. Smażymy na rozgrzanym maśle. Tak samo postępujemy z drugim omletem.
  • 2. Sos holenderski podgrzewamy na patelni.
  • 3. Szparagi czyścimy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżki masła. Po około 15 min szparagi osączamy z wody.
  • 4. Na omlecie rozsmarowujemy sos , układamy szparagi i pokrojony w plastry pomidor, znowu trochę sosu i składamy omlet jak na zdjęciu. Możemy posypać szczypiorkiem.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy