Odrywane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy
i studzimy. Mąkę przesiewamy.
Dodajemy drożdże, cukier,
margarynę i szczyptę soli.
Chwilę mieszamy. Następnie
wlewamy szklankę ciepłej wody
i wyrabiamy, aż ciasto będzie
elastyczne. Odstawiamy
na ok. 30 minut w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
2.Z ciasta formujemy grubszy
wałek. Kroimy na 6-7 kawałków.
Okrągłą wysoką blachę
natłuszczamy. Układamy kawałki ciasta w formie kwiatu
(1 część na środku blachy i 5-6
dookoła niej). Pieczemy ok.
40 minut w piekarniku rozgrzanym
do 180 °C. Wyjmujemy
z piekarnika i smarujemy roztrzepanym
żółtkiem. Pieczemy
jeszcze 5 minut.
Komentarze