Odrywane bułeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekę je zwykle na niedzielę. Dzieci mówią wtedy, że mamy „królewskie śniadanie”.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 10 dag drożdży
    ● łyżeczka cukru
    ● 3 łyżki margaryny
    ● żółtko
    ● sól
    ● tłuszcz do formy

Odrywane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odrywane bułeczki 1. Margarynę roztapiamy
    i studzimy. Mąkę przesiewamy.
    Dodajemy drożdże, cukier,
    margarynę i szczyptę soli.
    Chwilę mieszamy. Następnie
    wlewamy szklankę ciepłej wody
    i wyrabiamy, aż ciasto będzie
    elastyczne. Odstawiamy
    na ok. 30 minut w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia.
  • 2. Z ciasta formujemy grubszy
    wałek. Kroimy na 6-7 kawałków.
    Okrągłą wysoką blachę
    natłuszczamy. Układamy kawałki ciasta w formie kwiatu
    (1 część na środku blachy i 5-6
    dookoła niej). Pieczemy ok.
    40 minut w piekarniku rozgrzanym
    do 180 °C. Wyjmujemy
    z piekarnika i smarujemy roztrzepanym
    żółtkiem. Pieczemy
    jeszcze 5 minut.

Porady

Wyjmujemy z blachy dopiero wtedy, gdy wystygną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy