Potrawa nietuzinkowa, autorska, na przekór tradycji
60 min
Składniki:
2 kotlety schabowe
panierka ziołowo- serowa:
5 dag startego żółtego sera,
2 łyżki soli
łyżka pieprzu, majeranku, bazylii i suszonych warzyw ( tak jak w kucharku tylko bez soli)
ew. posiekana natka pietruszki lub kolendra
sos pomidorowo- paprykowy typu salsa:
pół słoiczka przecieru pomidrowego
2 łyżki ketchupu
pół pomidrora
kawałek papryki czerwonej
mała cebula
1 ząbek czosnku
Nietypowy schabowy w ziołowo- serowej panierce z sosem salsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety umyć, oczyścić z przerośnietego tłuszczu. Osuszyć na ręczniku i lekko rozbić tłuczkiem. Przygotować posypkę.
Zetrzeć ser na drobno, dodać do miski z ziołami i solą. Obtaczać kotlety z dwóch stron panierką, odłożyć na talerz i włożyć na parę godzin do lodówki (2-3 h). W tym czasie przyrządzić sos, którym polejemy mięso podczas pieczenia. Składniki sosu kroimy na drobno, mieszamy z ketchupem i przecierem i odstawiamy na chwilę.
Po kilku godzinach mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, nie dodając żadnego tłuszczu. Zalewamy sosem. Możemy również zrobić odwrotnie, wpierw wlewając sos, a na to nakładając mięso. Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ziemniakami i dowolną sałatką.
Porady
Możemy również zrobić odwrotnie, wpierw wlewając sos, a na to nakładając mięso.
Komentarze