Nietypowy schabowy w ziołowo- serowej panierce z sosem salsa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawa nietuzinkowa, autorska, na przekór tradycji

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe

    panierka ziołowo- serowa:
    5 dag startego żółtego sera,
    2 łyżki soli
    łyżka pieprzu, majeranku, bazylii i suszonych warzyw ( tak jak w kucharku tylko bez soli)
    ew. posiekana natka pietruszki lub kolendra

    sos pomidorowo- paprykowy typu salsa:
    pół słoiczka przecieru pomidrowego
    2 łyżki ketchupu
    pół pomidrora
    kawałek papryki czerwonej
    mała cebula
    1 ząbek czosnku

Nietypowy schabowy w ziołowo- serowej panierce z sosem salsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety umyć, oczyścić z przerośnietego tłuszczu. Osuszyć na ręczniku i lekko rozbić tłuczkiem. Przygotować posypkę.
    Zetrzeć ser na drobno, dodać do miski z ziołami i solą. Obtaczać kotlety z dwóch stron panierką, odłożyć na talerz i włożyć na parę godzin do lodówki (2-3 h). W tym czasie przyrządzić sos, którym polejemy mięso podczas pieczenia. Składniki sosu kroimy na drobno, mieszamy z ketchupem i przecierem i odstawiamy na chwilę.
    Po kilku godzinach mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, nie dodając żadnego tłuszczu. Zalewamy sosem. Możemy również zrobić odwrotnie, wpierw wlewając sos, a na to nakładając mięso. Pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ziemniakami i dowolną sałatką.

Porady

Możemy również zrobić odwrotnie, wpierw wlewając sos, a na to nakładając mięso.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy