1 SZKLANKA POKROJONEJ DYNI
2 OBRANE I POKROJONE GRUSZKI
PAPRYCZKA CHILLI ( DOSŁOWNIE CENTYMETROWY KAWAŁEK )
1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
1/2 ŁYŻECZKI MIELONEGO IMBIRU
1/2 ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
6 LISTKÓW ŚWIEŻEJ MIĘTY
STARTA SKÓRKA Z POŁOWY POMARAŃCZY
WYCIŚNIĘTY SOK Z POŁOWY POMARAŃCZY
1/3 SZKLANKI WODY
Mus dyniowy z gruszką i nutką chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.DO RONDELKA WLEWAMY WODĘ, SOK Z POMARAŃCZY. ZAGOTOWUJEMY I WRZUCAMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW I DUSIMY PRZEZ OKOŁO 10 MINUT POD PRZYKRYCIEM.
PO 10 MINUTACH WRZUCAMY WSZYSTKO DO BLENDERA I MIKSUJEMY NA MUS.
2.DO CZYSTEGO SŁOIKA PRZELEWAMY MUS - MOCNO ZAKRĘCAMY I ODWRACAMY DO GÓRY DNEM NA 4 GODZINY.
JEŚLI WIECZKO SIĘ NIE WKLĘŚNIE TO MUSIMY SŁOICZEK PASTERYZOWAĆ - DO RONDELKA WLEWAMY WODĘ NA SPÓD KŁADZIEMY SZMATKĘ - WSTAWIAMY SŁOICZEK I GOTUJEMY PRZEZ 25 MINUT.
I POWTARZAMY CZYNNOŚĆ Z ODWRACANIEM SŁOIKA.
Komentarze