Mus dyniowy z gruszką i nutką chilli

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszny dodatek do moich naleśników i nie tylko.

  • 25 min

Składniki:

  • Z PRZEPISU WYCHODZI 1 SŁOICZEK 300 ML

    1 SZKLANKA POKROJONEJ DYNI
    2 OBRANE I POKROJONE GRUSZKI
    PAPRYCZKA CHILLI ( DOSŁOWNIE CENTYMETROWY KAWAŁEK )
    1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
    1/2 ŁYŻECZKI MIELONEGO IMBIRU
    1/2 ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
    6 LISTKÓW ŚWIEŻEJ MIĘTY
    STARTA SKÓRKA Z POŁOWY POMARAŃCZY
    WYCIŚNIĘTY SOK Z POŁOWY POMARAŃCZY
    1/3 SZKLANKI WODY

Mus dyniowy z gruszką i nutką chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. DO RONDELKA WLEWAMY WODĘ, SOK Z POMARAŃCZY. ZAGOTOWUJEMY I WRZUCAMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW I DUSIMY PRZEZ OKOŁO 10 MINUT POD PRZYKRYCIEM.
    PO 10 MINUTACH WRZUCAMY WSZYSTKO DO BLENDERA I MIKSUJEMY NA MUS.
  • 2. DO CZYSTEGO SŁOIKA PRZELEWAMY MUS - MOCNO ZAKRĘCAMY I ODWRACAMY DO GÓRY DNEM NA 4 GODZINY.
    JEŚLI WIECZKO SIĘ NIE WKLĘŚNIE TO MUSIMY SŁOICZEK PASTERYZOWAĆ - DO RONDELKA WLEWAMY WODĘ NA SPÓD KŁADZIEMY SZMATKĘ - WSTAWIAMY SŁOICZEK I GOTUJEMY PRZEZ 25 MINUT.
    I POWTARZAMY CZYNNOŚĆ Z ODWRACANIEM SŁOIKA.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy