Mississippi mud cake

0 (0 ocen)

Jest to klasyk z południa Stanów Zjednoczonych. Ciasto bardzo wilgotne i megasłodkie!!

Składniki:

  • Składniki:
    kostka margaryny,
    4 jajka,
    150 g mlecznej czekolady,
    100 g gorzkiej czekolady,
    120 ml śmietany 18%,
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
    180 ml wody,
    30 dag mąki pszennej,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    łyżeczka sody oczyszczonej,
    5 łyżek kakao,
    25 dag cukru,
    2 łyżki oleju.

    Polewa:
    150 g mlecznej czekolady,
    100 g gorzkiej czekolady,
    120 g śmietany 18%.

Mississippi mud cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić wraz z wodą, kawą i czekoladą połamaną na kawałki. Ostudzić. Mąkę zmieszać z kakao, proszkiem, sodą oraz cukrem. Dodać jajka rozkłócone ze śmietaną i olejem. Mieszając, powoli wlewać masę czekoladową.
  • 2. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 55 min w temp. 160st. w piekarniku z termoobiegiem. W środku ciasto powinno być lekko wilgotne. Ostudzić.
  • 3. Składniki polewy stopić i lekko przestudzić. Letnią polewą posmarować ciasto.

Komentarze

Podobne przepisy