Missisipi Mud Pie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jak brownie. Mocno czekoladowe, mokre, ale nie jest bardzo słodkie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • spód:
    225 g mąki
    szczypta soli
    3 łyżki gorzkiego kakao
    50 g cukru pudru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    160 g masła, zimnego
    1 jajko
    krem czekoladowy:
    150 g ciemnej czekolady
    300 ml śmietanki kremówki 30%
    180 g masła, miękkiego
    4 jajka (L), w temp. pokojowej
    300 g cukru
    4 łyżki gorzkiego kakao
    dekoracja:
    bita śmietana (250 ml ubitej schłodzonej kremówki 30%)
    wiórki z czekolady
    opcjonalnie, w sezonie - świeże jeżyny lub maliny lub borówki amerykańskie lub owoce mieszane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Missisipi mud pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcierać palcami lub miksować mieszadłem miksera planetarnego lub siekać składniki na stolnicy, aż powstaną drobne okruchy ciasta, następnie dodać jajko i krótko zmiksować lub ręką połączyć składniki w jednolitą kulę (nie zagniatać zbyt długo). Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy na duży placek o grubości 4 mm - najlepiej zrobić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dodatkowo podsypanymi mąką. Odlepić górny arkusz od ciasta, przenieść ciasto do formy papierem do góry. Odkleić papier i wylepić dno oraz boki formy ciastem (może pozostać nam trochę ciasta). Ciasto na dnie podziurkować widelcem. Formę wstawić do lodówki na około pół godziny.
    Ciasto zakryć folią aluminiową (dno i boki), na dno wysypać obciążenie np. suchą fasolę lub ryż (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    KREM CZEKOLADOWY:
    Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i podgrzewając na wolnym ogniu roztopić. Ostudzić (może być lekko ciepła w momencie dodawania do reszty składników).
    Masło utrzeć z cukrem i kakao (około 8 minut) na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając. Na koniec zmiksować z roztopioną w śmietance czekoladą.
    Masę wylać na kruchy spód i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1 godzinę i 15 minut, aż masa zastygnie (przez pęknięcia będzie widać, że masa w środku jest wilgotna, ale nie płynna). Zesztywnieje dodatkowo po ostudzeniu.
    Tak przygotowaną tartę należy dokładnie ostudzić przed nałożeniem bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować