Missisipi mud pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcierać palcami lub miksować mieszadłem miksera planetarnego lub siekać składniki na stolnicy, aż powstaną drobne okruchy ciasta, następnie dodać jajko i krótko zmiksować lub ręką połączyć składniki w jednolitą kulę (nie zagniatać zbyt długo). Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy na duży placek o grubości 4 mm - najlepiej zrobić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dodatkowo podsypanymi mąką. Odlepić górny arkusz od ciasta, przenieść ciasto do formy papierem do góry. Odkleić papier i wylepić dno oraz boki formy ciastem (może pozostać nam trochę ciasta). Ciasto na dnie podziurkować widelcem. Formę wstawić do lodówki na około pół godziny.
Ciasto zakryć folią aluminiową (dno i boki), na dno wysypać obciążenie np. suchą fasolę lub ryż (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
KREM CZEKOLADOWY:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i podgrzewając na wolnym ogniu roztopić. Ostudzić (może być lekko ciepła w momencie dodawania do reszty składników).
Masło utrzeć z cukrem i kakao (około 8 minut) na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając. Na koniec zmiksować z roztopioną w śmietance czekoladą.
Masę wylać na kruchy spód i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1 godzinę i 15 minut, aż masa zastygnie (przez pęknięcia będzie widać, że masa w środku jest wilgotna, ale nie płynna). Zesztywnieje dodatkowo po ostudzeniu.
Tak przygotowaną tartę należy dokładnie ostudzić przed nałożeniem bitej śmietany.
Komentarze