Czekoladowe ciasto "Błoto Mississippi"

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo czekoladowe i mokre w środku ciasto, w którym zakochają się amatorzy gorzkiej czekolady.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady ( u mnie 64%)
    200 g masła
    espresso (30 ml)
    150 ml gorącej wody
    250 g mąki pszennej przesianej przez sito
    50 g kakao
    1/3 łyżeczki soli
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g cukru trzcinowego
    3 całe jajka
    100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
    1 łyżka oleju najlepiej z pestek winogron

    na polewę: 50 ml śmietanki 30 % ( lub 1- 2 łyżki oleju kokosowego) i 100 gram gorzkiej czekolady 64%
    Do dekoracji wierzchu: patki migdałów, podprażone posiekane orzechy laskowe lub włoskie.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Czekoladowe ciasto "błoto mississippi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, wodę, espresso oraz połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w rondelku rozpuszczamy i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do wystudzenia.

    Do drugiej miski przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Wybijamy jaja, wlewamy jogurt i olej mieszamy trzepaczką. Przelewamy rozpuszczone masło z czekoladą i wodą do miski z suchymi składnikami, mieszając trzepaczką wlewamy cienką strużką. Kiedy ciasto się połączy przelewamy do formy. Pieczemy w 160 stopniach przez 80 minut.
    Ciasto wyjąć, przenieść na kratkę do ostudzenia. Wystudzone obłożyć polewą: przygotowanej z 50 ml. śmietanki 30% którą należy zagotować. Do gorącej dodać posiekaną czekoladę i mieszać ja dodałam jeszcze 2 łyżki gorącej śmietanki, ponieważ moja polewa nie była zbyt kremowa - dolanie pozwoliło mi uzyskać polewę kremową, która łatwo się rozprowadzała.
    Dekorujemy płatkami migdałowymi, albo orzechami lub płatkami kokosowymi.

Porady

Tortownica 20 cm wyłożona papierem i wysmarowana tłuszczem, papier na rancie koniecznie musi wystawać ponad formę, ciasto rośnie a to zapobiegnie wylaniu się ciasta podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gorzka czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować