Miodownik

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moja mama go uwielbia :) Sama mnie nauczyła go piec

  • 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    2 łyżeczki sody
    4 całe jaja
    1 szklanka herbaty wystudzonej z 2 torebek ekspresowych
    1 mały słoiczek miodu
    powidła śliwkowe
    2 budynie waniliowe
    2 szklanki mleka
    kostka masła

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, olej i herbatę. Na koniec wsypać przesianą mąkę z sodą. Ciasto podzielić na 3 równe części i piec placki (każdy osobno) przez 15 minut w temp. 180 stopni.
    Budyń ugotować na mleku, wystudzony dodać do utartego masła i posłodzić cukrem pudrem do smaku. Aby ciasto było kolorowe można dodać do połowy masy łyżkę kakao.
    Przekładanie: placek I + ciemna masa +placek II + powidła + biała masa + placek III.
    GOTOWE !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy