Miodownik
Składniki:
- ciasto:
50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag masła
3 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
Masa orzechowa:
10 dkg margaryny
2 łyżki miodu
10 dag cukru
25 dag orzechów posiekanych
Masa grysikowa:
0,5 l mleka
3 łyżki grysiku
margarynę
4 łyżki cukru pudru
Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 części (placki) Na jeden placek dodać masę orzechową upiec. Piec w tem 180C przez ok. 20 min.
-
2.
Masa orzechowa:
Margaryny rozpuścić dodać miód, cukier i orzechy (posiekane). Zagotować i ułożyć zimną na placek.
-
3.
Masa grysikowa:
Grysik ugotować na mleku, żeby był gęsty. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Wymieszać z zimnym grysikiem i troszką soku z cytryny.
-
4.
Ułożenie Ciasto- masa grysikowa-ciasto-marmolada-ciasto z orzechami
Komentarze