Miodownik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Króluje na moim stole.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    50 dag mąki
    20 dag cukru
    20 dag masła
    3 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka sody

    Masa orzechowa:
    10 dkg margaryny
    2 łyżki miodu
    10 dag cukru
    25 dag orzechów posiekanych

    Masa grysikowa:
    0,5 l mleka
    3 łyżki grysiku
    margarynę
    4 łyżki cukru pudru

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść i podzielić na 3 części (placki) Na jeden placek dodać masę orzechową upiec. Piec w tem 180C przez ok. 20 min.
  • 2. Masa orzechowa:
    Margaryny rozpuścić dodać miód, cukier i orzechy (posiekane). Zagotować i ułożyć zimną na placek.
  • 3. Masa grysikowa:
    Grysik ugotować na mleku, żeby był gęsty. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Wymieszać z zimnym grysikiem i troszką soku z cytryny.
  • 4. Ułożenie Ciasto- masa grysikowa-ciasto-marmolada-ciasto z orzechami

Komentarze

Podobne przepisy