Mielone steki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję wyłącznie dla ukochanej żony i siebie, choć jestem gastronomem.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa wołowego
    ● 3 dag masła lub margaryny
    ● 5 dag bułki tartej
    ● łyżka ostrej musztardy
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
    ● sól
    ● pieprz

Mielone steki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natkę pietruszki myjemy,
    osuszamy papierowym ręcznikiem
    i drobno siekamy.Wraz z 1/2 bułki tartej i musztardą
    dodajemy do mięsa.
    Mieszamy. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Wyrabiamy na
    jednolitą masę.
  • 2. Nabieramy niewielkie porcje
    mięsnej masy i formujemy
    kotlety. Następnie obtaczamy
    w pozostałej bułce.
    Smażymy na roztopionym
    maśle na złoty kolor.

Porady

Do tych steków polecam także mięso wieprzowo-cielęce. Jest może trudniej dostępne i nieco droższe, ale smakuje wspaniale.

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy