Mielone Pulpeciki w sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybkie, proste i aromatyczne danie obiadowe.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego np. z szynki
    duża cebula
    6łyżek bułki tartej
    oregano, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie
    jajko
    sól
    400ml bulionu ciemnego pieczeniowego
    łyżeczka siekanej natki pietruszki
    2łyżeczki siekanego koperku
    olej
    3łyżeczki mąki
    woda

Mielone pulpeciki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24kd5lh 1. Mięso mielone doprawić solą i ziołami. Wbić jajko. Dodać 4łyżki bułki tartej.
    Odkroić z cebuli kilka piór, drobno posiekać i wrzucić do mięsa. Dokładnie
    wymieszać. Formować małe kulki i obtaczać w pozostałej bułce tartej.
    Z tej porcji mięsa wyszło mi 14kulek.
  • image-1c2d8uk 2. Cebulę pokroić w półplastry, wrzucić na gorący olej. Zeszklić. Na cebulę wsypać mięsne kuleczki. Dusić pod przykryciem, mieszając
  • image-0pffnpn 3. Po ok. 10min wlać bulion. Wsypać koperek i pietruszkę. Dusić mięso w bulionie 20-25min. Zagęścić wodą z mąką.

Komentarze

Podobne przepisy