Mięciutka wieprzowina z grzybkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo soczyste mięso w grzybach leśnych

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny (łopatka)
    400 g mrożonych grzybów leśnych
    1 duża cebula
    500 ml wywaru wołowo drobiowego lub bulion
    sól
    pieprz
    majeranek
    bazylia
    szczypta suszonej chili
    szczypta suszonych pomidorów
    tłuszcz do smażenia

Mięciutka wieprzowina z grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, pokroić na sredniej wielkości kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojoą cebulę, rozmrożone grzybki (uprzednio ugotowane, jeśli były gotowane przed mrożeniem to nie trzeba) Podlać bulionem, dodać przyprawy oprócz soli i dusić pod przykryciem ok 40 min. Powinno zostać troche nieodparowanego sosu, gdyby bylo go za mało, wcześniej uzupełnić wodą. Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy