Meksykańskie racuszki z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, proste w przygotowaniu racuszki, które świetnie komponują się z owocem granatu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
    1/2 szklanki ciepłej wody,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki soli,
    1 łyżka brązowego cukru,
    miód,
    szczypta cynamonu,
    owoc granatu,
    olej do głębokiego smażenia

Meksykańskie racuszki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Meksykańskie racuszki z cynamonem 1. Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.
  • Meksykańskie racuszki z cynamonem 2. Wlewamy ciepłą wodą i wszystko razem wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Meksykańskie racuszki z cynamonem 3. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy na placek grubości 5mm. Z ciasta wycinamy kształty kwadratów.
  • Meksykańskie racuszki z cynamonem 4. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy kwadraty ciasta. Smażymy je na rumiano z obu stron aż napęcznieją. Wykładamy je i osączamy na papierowym ręczniku. Miód podgrzewamy ze szczyptą cynamonu i polewamy nim gotowe racuszki. Racuszki podajemy z ziarenkami granatu.

Porady

Racuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Duży ogień sprawia, że za bardzo pęcznieją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy