Meksykańskie racuszki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.
2.Wlewamy ciepłą wodą i wszystko razem wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
3.Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy na placek grubości 5mm. Z ciasta wycinamy kształty kwadratów.
4.W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy kwadraty ciasta. Smażymy je na rumiano z obu stron aż napęcznieją. Wykładamy je i osączamy na papierowym ręczniku. Miód podgrzewamy ze szczyptą cynamonu i polewamy nim gotowe racuszki. Racuszki podajemy z ziarenkami granatu.
Porady
Racuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Duży ogień sprawia, że za bardzo pęcznieją.
Komentarze