Żytnie racuszki z czekoladą, jabłkiem i cynamonem (bez cukru)

4.48 (180 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Takie racuszki posmakują dzieciom oraz dorosłym i to bez względu, czy preferują zdrową dietę lub ograniczają cukier. Tak, pomimo że placki zawierają czekoladę to w swoim składzie nie zawierają ani grama cukru (pomijając fruktozę z jabłek). Użyta przeze mnie czekolada jest produktem bezglutenowym oraz z substancjami słodzącymi zamiast cukru. Placuszki są naprawdę bardzo smaczne, bardzo puszyste i delikatne w smaku. Jabłko nie od dziś doskonale komponuje się z cynamonem, a przyznam, że z dodatkiem czekolady jest rewelacyjne.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 15 sztuk)
    1 szklanka mąki żytniej (u mnie typ 720; 1 szklanka = 250 ml)
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Dodatkowo:
    1 jabłko
    30g czekolady (gorzkiej lub mlecznej bez cukru)
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Ponadto:
    odrobina tłuszczu do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Żytnie racuszki z czekoladą, jabłkiem i cynamonem (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko ubić na sztywną pianę.
    W drugiej misce należy wymieszać żółtko, mąkę, mleko, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę.
    Następnie jednolitą masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z jabłkiem pokrojonym w niewielką kostkę oraz posiekaną czekoladą.
    Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)
    Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.
    Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować