Mazurek makowo-kajmakowy ''deska''

0 (0 ocen)

W tym roku odbiegłam trochę od tradycyjnych mazurków.Przedstawiam wam zupełnie inny mazurek niż ten klasyczny,na kruchym cieście...

Składniki:

  • 20 dkg maku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka bułki tartej
    10 dkg cukru
    3 jajka
    1/4 szklanki mleka
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    aromat migdałowy
    szczypta soli
    Do dekoracji:
    1 puszka kajmaku
    1/2 tabliczki czekolady ciemnej

Mazurek makowo-kajmakowy ''deska'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzamy i odsączamy na sicie aż będzie suchy.Mielimy go trzykrotnie.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy zmielony mak,mąkę ziemniaczaną,bułkę tartą i mleko.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.Ubitą pianę,sodę i aromat migdałowy dodajemy do ciasta makowego i delikatnie mieszamy.
  • 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.Wylewamy ciasto makowe i równamy wierzch.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 30-35 minut.Kajmak rozsmarowujemy na spodzie makowym.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzla malujemy wzór deski na wierzchu ciasta.

Komentarze

Podobne przepisy