Mazurek kokosowy z nutką pomarańczy

0 (0 ocen)

Uwielbiam wiórki kokosowe, więc ten mazurek bardzo przypadł mi do gustu:)

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej,
    jajko +1 żółtko,
    15 dag cukru,
    15 dag margaryny.

    Masa:
    2 szkl. śmietanki 30%,
    20 dag wiórków kokosowych,
    20 dag cukru,
    10 dag mlecznej czekolady,
    5 dag orzechów włoskich,
    5 dag margaryny,
    2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
    2 łyżeczki żelatyny.

Mazurek kokosowy z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godz, do zamrażalnika. Następnie wyłożyć do formy o wym. 25x36cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić.
  • 2. Śmietankę, cukier, margarynę i połamaną czekoladę przełożyć do garnka, zagotować. Orzechy i skórkę pomarańczową drobno posiekać. Wraz z wiórkami dodać do masy.
  • 3. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody. Odstawić na 5 min, następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać do masy, dokładnie wymieszać i dostawić, aż całkiem ostygnie. Wylać na ciasto. Udekorować wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy