Marynowane strączki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Robię dużo przetworów nie tylko z papryki, bo uwielbiają je mąż i dzieci: Michał (14 lat), Arek (13 lat) i Ola (8 lat). Zimą jedzą je z apetytem.

Składniki:

  • ● 2 kg kolorowej papryki
    ● 12 ząbków czosnku
    ● kilka gałązek kopru
    ● 6 łyżek oleju
    ● 2 łyżki gorczycy
    ● kilka listków laurowych
    Zalewa:
    ● 1/2 l octu 10-proc.
    ● 6 łyżek oleju
    ● 6 dag soli
    ● 20 dag cukru
    ● kilka ziaren ziela angielskiego

Marynowane strączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wkładamy
    wszystkie składniki na zalewę, wlewamy 2 litry wody, mieszamy
    i zagotowujemy, następnie
    zdejmujemy z ognia.
  • Marynowane strączki 2. Papryki myjemy, przekrawamy
    na pół, usuwamy gniazda
    nasienne. Koper dokładnie
    płuczemy. Czosnek obieramy.
  • 3. Na dno 3 słoików wlewamy
    po 2 łyżki oleju. Paprykę układamy
    w słoikach. Dodajemy
    po 4 ząbki czosnku i gałązce
    kopru. Wsypujemy ziarna gorczycy,
    wkładamy po jednym
    listku laurowym. Zalewamy zalewą,
    słoiki zakręcamy.
  • 4. Słoiki z papryką pasteryzujemy
    około 25 minut, następnie
    odstawiamy w chłodne,
    ciemne miejsce.

Porady

● Zalewy wlewamy tyle, by od brzegu słoika pozostał wolny centymetr. ● Jeśli chcemy, by papryka była pikantniejsza, możemy dodać po kawałku papryczki chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy