Cudowne połączenie warzywa czyli marchewki z ciastem. Torcik jest pyszny, dodatek nadzienia powoduje że jest lekko kwaskowy. Jest tanim ciastem, po prostu na każdą kieszeń.
40 min
Składniki:
Tortownica o śr. 23 cm
Składniki ciasto:
3 jajka
Szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka startej marchewki
½ szklanki oleju
1 płaska łyżeczka cynamonu
Nadzienie:
1 galaretka pomarańczowa
½ l gęstego soku pomarańczowego
100 g mlecznej czekolady z orzechami(może być bez orzechów)
3 łyżki musu śliwkowego
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Marchewkowy tort z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć mikserem do białości. Następnie dodać olej, delikatnie wymieszać. Składniki sypkie wymieszać, dodawać porcjami na przemian z marchewką do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni około 60 minut do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Sok podgrzać, wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia się, wystudzić. ½ tężejącej galaretki wyłożyć na spód placka, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą galaretkę. Schłodzić. Boki ciasta posmarować musem śliwkowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać ciasto, schłodzić, udekorować marchewkami.
Komentarze