Marchewkowy tort z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cudowne połączenie warzywa czyli marchewki z ciastem. Torcik jest pyszny, dodatek nadzienia powoduje że jest lekko kwaskowy. Jest tanim ciastem, po prostu na każdą kieszeń.

  • 40 min

Składniki:

  • Tortownica o śr. 23 cm
    Składniki ciasto:
    3 jajka
    Szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżka kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka startej marchewki
    ½ szklanki oleju
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    Nadzienie:
    1 galaretka pomarańczowa
    ½ l gęstego soku pomarańczowego
    100 g mlecznej czekolady z orzechami(może być bez orzechów)
    3 łyżki musu śliwkowego
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta

Marchewkowy tort z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć mikserem do białości. Następnie dodać olej, delikatnie wymieszać. Składniki sypkie wymieszać, dodawać porcjami na przemian z marchewką do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni około 60 minut do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Sok podgrzać, wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia się, wystudzić. ½ tężejącej galaretki wyłożyć na spód placka, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą galaretkę. Schłodzić. Boki ciasta posmarować musem śliwkowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać ciasto, schłodzić, udekorować marchewkami.

Porady

1.do ciasta można dodać przyprawę do piernika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy