proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm:
25 dag marchewki karotki
25 dag cukru
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
6 jajek
30 dag zmielonych nieobranych migdałów lub orzechów włoskich
10 dag razowej mąki pszennej
krem cytrynowy:
sok wyciśnięty z 3 cytryn
szklanka wody
10 dag cukru
jajko
25 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej + 2 łyżki wody
3 listki żelatyny
szklanka słodkiej śmietanki 30%
Szwajcarski tort marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karotki ścieramy na drobnej tarce.
2.W misce ucieramy na pulchną masę żółtka z 1/3 cukru, szczyptą soli i skórką cytryny. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka z solą. Usztywniamy je pozostałym cukrem.
3.Zmielone migdały/orzechy mieszamy z marchewką i mąką.
4.Następnie delikatnie mieszamy masę żółtkową z pianą z białek. Następnie delikatnie mieszamy z mieszanką orzechów, marchewki i mąki.
5.Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około godziny na środkowym poziomie piekarnika w 190 stopniach C.
6.Upieczone ciasto odstawiamy na noc. Potem wyrzucamy je na kratkę spodem do góry.
7.PRZYGOTOWANIE KREMU CYTRYNOWEGO:
Sok wyciśnięty z cytryn gotujemy z wodą i cukrem. Żółtko mieszamy z 2 łyżkami wody i skrobią. Wlewamy do gorącego syropu cytrynowego i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i rozpuszczamy ją w gorącej masie cytrynowej. Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą cytrynową. Tężejący przestudzony krem, mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną. Krem odstawiamy do lodówki, aż stężeje.
8.Ciasto kroimy w poprzek i przekładamy kremem cytrynowym. Kremem smarujemy również boki i górę ciasta. Ciasto ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.
Porady
Dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie zacisnąć obręcz tortownicy. Ułatwi to nam wyjęcie ciasta z formy.
Komentarze