szwajcarski tort marchewkowy

0 (0 ocen)

Ciasto marchewkowo-migdałowe przełożone orzeźwiającym kremem cytrynowym

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm:
    25 dag marchewki karotki
    25 dag cukru
    szczypta soli
    skórka otarta z cytryny
    6 jajek
    30 dag zmielonych nieobranych migdałów lub orzechów włoskich
    10 dag razowej mąki pszennej

    krem cytrynowy:
    sok wyciśnięty z 3 cytryn
    szklanka wody
    10 dag cukru
    jajko
    25 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej + 2 łyżki wody
    3 listki żelatyny
    szklanka słodkiej śmietanki 30%

    przybranie:
    orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szwajcarski tort marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karotki ścieramy na drobnej tarce.
  • 2. W misce ucieramy na pulchną masę żółtka z 1/3 cukru, szczyptą soli i skórką cytryny. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka z solą. Usztywniamy je pozostałym cukrem.
  • 3. Zmielone migdały/orzechy mieszamy z marchewką i mąką.
  • 4. Następnie delikatnie mieszamy masę żółtkową z pianą z białek. Następnie delikatnie mieszamy z mieszanką orzechów, marchewki i mąki.
  • 5. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około godziny na środkowym poziomie piekarnika w 190 stopniach C.
  • 6. Upieczone ciasto odstawiamy na noc. Potem wyrzucamy je na kratkę spodem do góry.
  • 7. PRZYGOTOWANIE KREMU CYTRYNOWEGO:
    Sok wyciśnięty z cytryn gotujemy z wodą i cukrem. Żółtko mieszamy z 2 łyżkami wody i skrobią. Wlewamy do gorącego syropu cytrynowego i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i rozpuszczamy ją w gorącej masie cytrynowej. Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą cytrynową. Tężejący przestudzony krem, mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną. Krem odstawiamy do lodówki, aż stężeje.
  • 8. Ciasto kroimy w poprzek i przekładamy kremem cytrynowym. Kremem smarujemy również boki i górę ciasta. Ciasto ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.

Porady

Dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie zacisnąć obręcz tortownicy. Ułatwi to nam wyjęcie ciasta z formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować