Tort marchewkowy z nadzieniem pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Delikatne i wilgotne ciasto o cudownym smaku i zapachu. Ciasto uwielbiane przez moją rodzinę. W sam raz idealny dodatek do niedzielnej kawy.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    Tortownica o średnicy 28 cm
    5 jajek
    2 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 szklanka startej marchewki(na średnich oczkach, nadmiar soku odcisnąć)
    1 łyżka wiórków kokosowych
    1 łyżeczka płaska cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy, bułka tarta.
    Krem:
    1/2 l śmietany kremówki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort marchewkowy z nadzieniem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić posolić, dodać cukier, ubić robotem na puszystą masę. Wlać olej i jeszcze chwilę ucierać. Składniki sypkie wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy, miksować robotem na niskich obrotach. Następnie dodać marchewką do utartego ciasta. Całość wymieszać łyżką. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto do formy, piec w temp. 180 stopni przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 litra wody, ubić. Blaty posmarować kremem, dowolnie udekorować, schłodzić w lodówce przez okres 2 godzin.

Porady

1. Do ciasta można dodać łyżkę kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować