Marchewkowe pulpety

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa ta doskonale smakuje z kaszą gryczaną lub ryżem. Mojej rodzinie zasmakowała i na stałe trafiła do jadłospisu.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 kg mięsa mielonego
    -8 średnich marchewek
    -2 cebule
    -koncentrat pomidorowy
    -jajko
    -czerstwa bułka
    -mleko
    -sól,pieprz,bazylia
    -2 kostki rosołowe
    -mąka
    -olej

Marchewkowe pulpety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i gotujemy. Jedną sztukę zostawiamy a resztę ścieramy na tartce o małych oczkach. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulą ,startą marchwią i bułką namoczoną w mleku.Dodajemy jajko i doprawiamy do smaku.Z masy formujemy średniej wielkości pulpety,które obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju a następnie wrzucamy do garnka,zalewamy gorącą wodą (około 1 litra),dorzucamy kostki rosołowe,pokrojoną w kostkę ugotowaną marchew i cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy