Marchewkowe pulpety zapiekane na makaronie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Myśląc co przygotować z mięsa mielonego,wymyśliłam właśnie to danie. Prezentuje się całkiem nieźle, a smakuje jeszcze lepiej.

  • 40 min

Składniki:

  • Na pulpety:
    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    3 łyżki kaszki kukurydzianej
    1 cebula
    2 marchewki
    3 ząbki czosnku
    przyprawa do mięsa mielonego
    sól, pieprz do smaku
    mąka do panierowania
    Na sos:
    2 łyżki masła
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 1/2 szklanki mleka
    liść laurowy
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz do smaku
    Pozostałe składniki:
    25 dag makaronu np. świdry
    30 dag pieczarek
    20 dag żółtego sera np.goudy
    natka pietruszki do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Marchewkowe pulpety zapiekane na makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na pulpety dokładnie wymieszać 1. Wykonanie pulpetów:
    do mięsa dodać posiekaną drobno cebulę, utartą marchewkę, przeciśnięty czosnek i resztę składników. Przyprawić i dokładnie wymieszać.
  • Pulpety panierować w mące 2. Formować małe pulpety i panierować je w mące. Odstawić do lodówki.
  • 3. Makaron ugotować na pół miękko w osolonej wodzie z odrobiną oleju, odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce.Makaron wymieszać z 2/3 utartego sera i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  • 4. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Usmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem.
  • 5. Wykonanie sosu:
    Masło podgrzać na małym ogniu, dodać mąkę, wymieszać. Zdjąć z ognia, rozprowadzić zimnym mlekiem, dodać listek laurowy, sól,pieprz i szczyptę gałki. Chwilę gotować cały czas mieszając.
    Pulpety podsmażyć na oleju do zarumienienia .
  • Na makaron wyłożyć pulpety i posypać je pieczarkami. 6. Na makaron wyłożyć podsmażone pulpety i przykryć je pieczarkami.
  • Potrawę polać sosem i posypać żółtym serem. 7. Wierzch potrawy polać sosem, posypać resztą żółtego sera i natką pietruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok.30 minut.
    Podawać z dowolną surówką lub sałatką.

Porady

Danie bardzo mi smakowało z ogórkiem kiszonym i sałatką z czerwonej kapusty. Do pulpetów zamiast kaszki kukurydzianej można dodać tartą bułkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować