Makowe strucle

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W wersji świątecznej wierzch dodatkowo ozdabiam lukrem.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    białko
    50 dag mąki
    3 dag drożdży
    20 dag cukru
    250 ml mleka
    15 dag masła

    Nadzienie:
    4 dag masła
    2 jajka
    50 dag maku
    20 dag cukru
    po garści rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
    kilka kropel aromatu migdałowego

    Kruszonka:
    1,5 szkl. mąki krupczatki
    1/2 kostki masła
    1 szkl. cukru pudru

Makowe strucle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: mąkę ucieramy z miękkim masłem i cukrem pudrem.
  • 2. Nadzienie: mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 8 godzin. Chwilę gotujemy, następnie osączamy i 3-krotnie mielimy. Dodajemy masło, bakalie
    i aromat. Smażymy, mieszając. Jajka ubijamy z cukrem i mieszamy z masą.
  • 3. Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy drożdże, mąkę i wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy i smarujemy roztrzepanym białkiem. Na placki wykładamy mak, zwijamy. Kładziemy na pergaminie. Posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy na dużej blasze ok. godziny w 200 °C.

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy