Makowe strucle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka: mąkę ucieramy z miękkim masłem i cukrem pudrem.
2.Nadzienie: mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 8 godzin. Chwilę gotujemy, następnie osączamy i 3-krotnie mielimy. Dodajemy masło, bakalie
i aromat. Smażymy, mieszając. Jajka ubijamy z cukrem i mieszamy z masą.
3.Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy drożdże, mąkę i wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy i smarujemy roztrzepanym białkiem. Na placki wykładamy mak, zwijamy. Kładziemy na pergaminie. Posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy na dużej blasze ok. godziny w 200 °C.
Komentarze