Strucle jako ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, niemieckie strucle w miniaturce. Bez drożdży, z dodatkiem twarogu i mnóstwem bakalii. Aromatyczne, mięciutkie, wspaniałe.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g rodzynek
    100 g masła
    75 g cukru
    125 g niemieckiego twarogu lub serek homogenizowany
    1 jajko
    300 g mąki
    0,5 paczuszki proszku do pieczenia= 8g
    50 g mielonych migdałów
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
    2-3 krople aromatu migdałowego
    ewentualnie szczypta cynamonu
    mąka do podsypania
    125 g cukru pudru
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla Ciastka

Strucle jako ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki można namoczyć dzień wcześniej w rumie. Albo krótko przed pieczeniem zalać gorącą wodą. Następnie wodę zlać, a rodzynki osuszyć papierowym rę czniczkiem.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać twaróg i jajko. Krótko zamieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Dodać rodzynki, siekane migdały, kandyzowaną skórkę, aromat migdałowy i szczyptę cynamonu. Szybko zagnieść.
  • 3. Ciasto podzielić na 4 części. Położyć na stolnicy podsypanej mąką i uformować 4 wałeczki o średnicy 2 cm. Każdy wałeczek pokroić na małe kawałki i lekko spłaszczyć.
  • 4. Ciasteczka przełożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniki w temperaturze w temperaturze 180 stopni przez 15- 20 minut na złoto( trzeba pilnować, żeby nie były zbyt wypieczone). Wyjąć z piekarnika i natychmiast posmarować rozpuszczonym, gorącym masłem i posypać cukrem pudrem. Zostawić na kratce do ostygnięcia.

Porady

Do ciastek można dodać inne przyprawy: kardamon lub gałkę muszkatołową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować