Pyszne, niemieckie strucle w miniaturce. Bez drożdży, z dodatkiem twarogu i mnóstwem bakalii. Aromatyczne, mięciutkie, wspaniałe.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g rodzynek
100 g masła
75 g cukru
125 g niemieckiego twarogu lub serek homogenizowany
1 jajko
300 g mąki
0,5 paczuszki proszku do pieczenia= 8g
50 g mielonych migdałów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
2-3 krople aromatu migdałowego
ewentualnie szczypta cynamonu
mąka do podsypania
125 g cukru pudru
100 g masła
Strucle jako ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki można namoczyć dzień wcześniej w rumie. Albo krótko przed pieczeniem zalać gorącą wodą. Następnie wodę zlać, a rodzynki osuszyć papierowym rę czniczkiem.
2.Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać twaróg i jajko. Krótko zamieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Dodać rodzynki, siekane migdały, kandyzowaną skórkę, aromat migdałowy i szczyptę cynamonu. Szybko zagnieść.
3.Ciasto podzielić na 4 części. Położyć na stolnicy podsypanej mąką i uformować 4 wałeczki o średnicy 2 cm. Każdy wałeczek pokroić na małe kawałki i lekko spłaszczyć.
4.Ciasteczka przełożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniki w temperaturze w temperaturze 180 stopni przez 15- 20 minut na złoto( trzeba pilnować, żeby nie były zbyt wypieczone). Wyjąć z piekarnika i natychmiast posmarować rozpuszczonym, gorącym masłem i posypać cukrem pudrem. Zostawić na kratce do ostygnięcia.
Porady
Do ciastek można dodać inne przyprawy: kardamon lub gałkę muszkatołową.
Komentarze