Makaron z dynią i makiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Oryginalne połączenie delikatnej dyni i chrupiącego maku.

  • 10 min

Składniki:

  • 500g kolorowego makaronu spaghetti
    3-4 łyżki wody po gotowanym makaronie
    150g startej mozzarelli
    1 kg dyni (w skórce)
    3 łyżki maku
    1 płaska łyżka masła
    1 płaska łyżka oleju
    gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Makaron z dynią i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garna wlewamy wodę, solimy, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
  • 2. W tym czasie trzemy dynię na tarce, po czym wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z olejem i masłem. Podsmażamy 3-4 minuty (aż dynia będzie miękka) cały czas mieszając. Dodajemy mak. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Na patelnię do dyni i maku wrzucamy makaron z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował. Cały czas mieszając stopniowo dodajmy większość startej mozzarelli.
  • 4. Danie tuż przed podaniem posypujemy makaron pozostałą mozzarellą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy