Makaron z makiem

4.49 (168 ocen)

  • 40 min

Makaron wymieszany z bakaliami, chrupiącymi orzeszkami, dużą ilością maku, pachnący migdałami i polany słodkim miodem to tradycyjny wigilijny deser goszczący od lat na naszym świątecznym stole.

  • 40 min

Składniki:

  • 250g makaronu wstęgi Pappardelle
    200g maku
    50g orzechów włoskich
    40g orzechów nerkowca
    40g rodzynek
    40g żurawiny
    40g miechunki peruwiańskiej
    100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    3 łyżki masła
    4 łyżki miodu
    1 aromat migdałowy
    2 łyżki oleju
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z makaronem

Makaron z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ejrckp 1. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin.
    Po tym czasie zmielić dwukrotnie.
  • 2. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
  • image-0yvovoo 3. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno posiekać. Rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut.
  • image-20o5ipb 4. Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy.
  • 5. Na końcu masę makową przełożyć do makaronu i wszystko dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Makaron Miechunka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować