Makaron w bułce tartej z plastrami bekonu

0 (0 ocen)

Zaledwie kilka składników i pyszne danie gotowe w 15minut;)

Składniki:

  • 1/2 kg makaronu jajecznego "nitki",
    2/3 szkl. bułki tartej,
    3/4 szkl. oleju rzepakowego,
    po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    szczypta płatków chilli,
    sól, pieprz,
    250g surowego chudego boczku,
    50g startego parmezanu,
    natka pietruszki do dekoracji.

Makaron w bułce tartej z plastrami bekonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowy makaron w bułce 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić. Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Makaron dodać do bułki, dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni, dodać do makaronu. Całość dobrze wymieszać. Podawać posypane startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy