Makaron w bułce tartej z bekonem

5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 4 osób

Zaledwie kilka składników i pyszne danie gotowe w 15minut;)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 kg makaronu jajecznego "nitki",
    2/3 szkl. bułki tartej,
    3/4 szkl. oleju rzepakowego,
    po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    szczypta płatków chilli,
    sól, pieprz,
    250g surowego chudego boczku,
    50g startego parmezanu,
    natka pietruszki do dekoracji.
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w bułce tartej z bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić. Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Makaron dodać do bułki, dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni, dodać do makaronu. Całość dobrze wymieszać. Podawać posypane startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Makaron Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować