Majonez domowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszny, gęsty i bez konserwantów.Doskonały zarówno do jajek jak i sałatek, kanapek itp.

  • Łatwy

Składniki:

  • - żółtko: 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 1 szklanka
    - musztarda Dijon: 1 łyżka
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - ocet winny: 1 łyżka
    - pieprz: 1 szczypta

Majonez domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko sparzamy, oddzielamy białko od żółtka.

    Żółtko przekładamy do wysokiej miski, dodajemy musztardę, cukier, ocet , sól i pieprz- miksujemy, cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując, aż do momentu jak masa będzie miała stałą konsystencję. Masa mocno zgęstnieje.

    Domowy majonez należy jak najszybciej wykorzystać, przetrzymujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce 1-2 dni, najlepszy jest zaraz po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy