Limonkowa śmietanka z gruszkowym musem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Deserek ten wymyśliłam na szybko i okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ był orzeźwiający i nie za słodki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 op. śnieżki
    400ml mleka
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 limonki
    3 duże gruszki
    15g żelatyny

Limonkowa śmietanka z gruszkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
    Skórkę z limonek ścieramy, odkładamy do miski, w której będziemy ubijać śnieżki. Z limonek wyciskamy sok i dodajemy do niego cukier puder rozcierając na jednolitą masę.
    Śnieżkę ubijamy z mlekiem i skórką z limonki. Pod koniec ubijania stopniowo dolewamy mieszankę soku z cukrem pudrem oraz niecałą żelatynę.
    Masę wykładamy do pucharków.
    Gruszki dokładnie myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką masę dodając pod koniec pozostałą żelatynę.
    Gruszkową masę wykładamy na śmietankę i dowolnie dekorujemy.
    Odstawiamy do lodówki na min. 1h.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy