lekka zupa "krem z ziemniaków"

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Banalnie prosta, lekka i smaczna:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - wywar jarzynowy: 1 litr
    - ziemniaki: 0.5 kilograma
    - marchew: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - pietruszka korzen: 1 sztuka
    - seler: 0.5 sztuki
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - jogurt naturalny: 2 łyżki
    - sól do smaku ok: 3 szczypty
    - pieprz do smaku ok: 2 szczypty
    - natka pietruszki: 1 łyżka

Lekka zupa "krem z ziemniaków" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrac, dokladnie umyc i pokroic na mniejsze kawałki. Wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucic pokrojone warzywa i gotowac do miękkości. Nastepnie wszystkie ugotowane warzywa przetrzeć przez sitko (można zmiksować blenderem) przelewając wywarem od czasu do czasu. Wszystko razem zagotować, dać kostlę rosołową, doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt naturalny do całości lub bezpośrednio na talerz (wtedy ok 1/4 łyzki na 1 porcję). Udekorować natka pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy