Kurczak w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki na około godzinę. Obtoczyć w mące i zrumienić na patelni. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Pieczarki obrać i poszatkować, następnie skropić sokiem z cytryny i dodać do cebuli. Dusić do miękkości. Dodać obrumienionego kurczaka, podlać 1/2 szklanki wody z dodatkiem przyprawy warzywnej i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyjąć kawałki mięsa. Śmietanę dodać do sosu i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, do momentu gdy sos zgęstnieje. Porcję kurczaka wyjąć na talerze, polać sosem pieczarkowym i obficie posypać posiekaną zieleniną. Najlepiej podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub pęczakiem. Smacznego :)
Komentarze