KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dla miłośników musztardy.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka (500 g)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    50 ml białego wytrawnego wina
    ½ szklanki śmietanki kremówki
    2 łyżki musztardy Dijon
    sól, pieprz do smaku

Kurczak w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Na średnim ogniu usmażyć piersi przekręcając tylko raz ( ok.6 minut). Mięso zdjąć z patelni i zabezpieczyć aby nie wystygło. Na patelnię wlać wino i mieszać do momentu aż zmniejszy objętość o połowę (ok. 1 min.). Śmietanę wymieszać z musztardą i dodać do wina. Mieszać aż zgęstnieje (ok. 2 min.). Na talerz wylać łyżkę sosu i go rozsmarować. Ułożyć na nim mięso. Polać resztą sosu. Podawać z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniaczkami oraz z surówką lub ugotowaną fasolką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy