Kurczak w prowansji z ostrą nutą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna pierś kurczaka z ziołami prowansalskimi. Usmażona jest soczysta i miękka. Po prostu ideał.

  • 40 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka (średnia, pojedyncza)
    zioła prowansalskie
    papryka słodka i ostra
    przyprawa kebab-gyros
    przyprawa uniwersalna.
    ogórki i paryka w curry
    pełnoziarnisty chleb

Kurczak w prowansji z ostrą nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy przyprawa uniwersalna., później paprykami, przyprawą do gyrosa i ziołami prowansalskimi. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • 2. Po wyznaczonym czasie wyjmujemy kurczaka z lodówki i rozgrzewamy olej na małej patelni. Smarzymy kurczaka z obu stron po kilka minut. Wyjmujemy na talerz i odsączamy na ręczniku papierowym. Kurczaka podajemy z pełnoziarnistym chlebem i ogórkami z curry lub konserwowymi.

Porady

Kurczaka można podać też z ziemniakami. Aby sprawdzić czy kurczak jest usmażony wyjmujemy go z patelni i kroimy na pół. Jeśli jest różowy, musi się jeszcze trochę podsmażyć. Jeśli nie, jest gotowy. Najlepiej smakuje z dużą ilością ziół i przypraw, bo te tworzą chrupiącą panierkę podczas smażenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy