"świnia w prowansji" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewany do 160 stopni. Plastry karkówki oprószamy solą i pieprzem. W garnku odpowiednim do piekarnika rozgrzewamy smalec (powinien pokrywać dno 0,5 cm warstwą) i na silnym ogniu obsmażamy mięso. Następnie przekładamy je do miski.
2.Do tłuszczu znajdującego się w garnku dodajemy cebulę, pora i marchewkę. Smażymy przez kilka minut aż cebula zacznie się rumienić. Wlewamy pół butelki wina, dodajemy gałązki rozmarynu i mięso warz z sosem, który zgromadził się w misce. Przykrywamy szczelnie naczynie i wstawiamy je do piekarnika na 3 godziny.
3.Upieczone mięso przekładamy na półmisek. Sos dokładnie przecieramy przez sito i doprawiamy łyżką musztardy Dijon. Podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze