Kurczak po polsku !

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny, soczysty i chrupiący -polecam !

  • 3 godz.

Składniki:

  • Kurczak ok. 1,5 kg, 1/3 kostki masła, 15dkg watróbki drobiowej, 2 pęczki kopru (koperku), 2 pęczki pietruszki, szklanka mleka, bułka kajzerka, gałka muszkatołowa, 3 ząbek czosnku, majeranek, sól, pieprz, 1 jajko, cytryna.

Kurczak po polsku ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć. Natrzeć wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie zrobić z wierzchu. Odstawić do lodówki na około 3 godziny lub na noc .

    Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać żółtko, ucierać. Białko ubić na pianę i powoli dodawać do masy maślanej. Bułkę namoczyć w mleku, odsączyć, rozgnieść i dodać do masła, znów delikatnie mieszać.

    Wątróbkę drobno posiekać, tak jak zieleninę. Wymieszać wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, doprawić gałką muszkatołową. Nadziać kurczaka, zaszyć lub spiąć wykałaczkami,

    Kurczaka przełożyć do folii do pieczenia i piec około 150 minut (na każde 1kg kurczaka przypada godzina pieczenia.. Kurczak po polsku może być pieczony również w towarzystwie jabłek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy