Kurczak po polsku ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć. Natrzeć wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie zrobić z wierzchu. Odstawić do lodówki na około 3 godziny lub na noc .
Utrzeć masło na puszystą masę. Dodać żółtko, ucierać. Białko ubić na pianę i powoli dodawać do masy maślanej. Bułkę namoczyć w mleku, odsączyć, rozgnieść i dodać do masła, znów delikatnie mieszać.
Wątróbkę drobno posiekać, tak jak zieleninę. Wymieszać wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, doprawić gałką muszkatołową. Nadziać kurczaka, zaszyć lub spiąć wykałaczkami,
Kurczaka przełożyć do folii do pieczenia i piec około 150 minut (na każde 1kg kurczaka przypada godzina pieczenia.. Kurczak po polsku może być pieczony również w towarzystwie jabłek.
Komentarze