Kurczak na batatach pod chmurką z mango

0 (0 ocen)

Potrawa jest lekko pikantna ,ale delikatna. Smak curry świetnie komponuje z mango.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki przyprawy Kucharek
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    1 batat
    1 mango duże
    1 białko
    sól morska
    pieprz kajeński

Kurczak na batatach pod chmurką z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę z curry, przyprawy do dań Kucharek, posiekanego czosnku i oleju. Do marynaty włożyć kawałki kurczaka, wymieszać, odstawić do lodówki na 0,5 godziny.
    Mango (duże, gotowe do jedzenia ) pokroić w kostkę i z połowy za pomocą blendera zrobić puree, dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego. Resztę odłożyć.
    Batat pokroić w cienkie plastry i ułożyć warstwami w natłuszczonej formie. Posypać warstwy solą morską.
    Przesmażyć krótko zamarynowane kawałki udek i przełożyć na bataty. Posypać resztą mango.
    Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z puree z mango. Pianką przykryć zawartość formy i posypać pieprzem kajeńskim.
    Piec 25 minut w temperaturze 180 stop

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy