Kulebiak drożdżowy z rybą.

0 (0 ocen)

Smacznego.

Składniki:

  • Farsz rybny.
    80dag dorsza
    1 jajko
    1 cebula
    imbir
    tymianek
    chilli
    1 łyżeczka natki pietruszki
    sól, pieprz
    Ciasto drożdżowe.
    0,5 kg mąki
    5 dag drożdży
    1 jajko
    150- 200ml wody
    50 ml oleju
    0,5 łyżeczki soli

Kulebiak drożdżowy z rybą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kulebiak 1. Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło.
    Kiedy rośnie, ryby zalać wrzątkiem i zagotować. Ryby wyjąć, zdjąć skórę i usunąć ości. Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie),posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min.
    Piec w temp.190stop.35min-40min.
    Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy