Placek koperkowo drożdżowy z rybą

5 (158 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe z dodatkiem koperku ma piękny aromat, dodana ryba sprawia, że staje się smacznym posiłkiem. Placek umili spotkanie z rodziną lub ze znajomymi.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag. fileta dorsza bez skóry
    2 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz cytrynowy do smaku
    olej do smażenia
    papierowy ręcznik do osączenia
    Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 żółtka
    5 łyżek stopionego masła
    3 łyżki posiekanego koperku
    2 szczypty soli
    2,5 dag. drożdży
    1 łyżka cukru
    Dodatkowo:
    2 średnie pomidory
    1/2 papryki
    2 łyżki ziaren sezamu białego
    2 obrane ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    4 łyżki keczupu
    10 dag. startego sera żółtego np. gołda
    natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
    1 łyżka mleka
    forma do tart posmarowana olejem
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Placek Ryba

Placek koperkowo drożdżowy z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Rybę kroję w paski, posypuję solą i pieprzem , odstawiam, po godzinie panieruje w mące i smażę na gorącym oleju z obu stron, osączam na papierowym ręczniku, studzę.
  • jk 2. Mleko mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam do wyrośnięcia, po ok. 20 minutach dodaje je do mąki, żółtek, soli , koperku i masła, zagniatam sprężyste ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki, nakrywam miseczką i pozostawiam na ok. 30 minut aż wyrośnie. Czosnek kroję w plasterki, polewam olejem i posypuję solą, mieszam, odstawiam.
  • jk 3. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatam, rozkładam na dnie blaszki, boki ciasta smaruję mlekiem, środek ciasta smaruje keczupem, na keczupie układam przygotowany czosnek, rybę, pokrojone w cząstki : paprykę i pomidory, całość posypuję sezamem, pozostawiam do wyrośnięcia.Placek wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ok. 20 minut.
  • jk 4. Po tym czasie placek posypuje serem i zapiekam jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem posypuję zieleniną.

Porady

Tak przygotowany placek podaję z ulubionym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Koper Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować