Ciasto drożdżowe z dodatkiem koperku ma piękny aromat, dodana ryba sprawia, że staje się smacznym posiłkiem. Placek umili spotkanie z rodziną lub ze znajomymi.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag. fileta dorsza bez skóry
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz cytrynowy do smaku
olej do smażenia
papierowy ręcznik do osączenia
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 żółtka
5 łyżek stopionego masła
3 łyżki posiekanego koperku
2 szczypty soli
2,5 dag. drożdży
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
2 średnie pomidory
1/2 papryki
2 łyżki ziaren sezamu białego
2 obrane ząbki czosnku
1 łyżka oleju
szczypta soli
4 łyżki keczupu
10 dag. startego sera żółtego np. gołda
natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
1 łyżka mleka
forma do tart posmarowana olejem
Placek koperkowo drożdżowy z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę kroję w paski, posypuję solą i pieprzem , odstawiam, po godzinie panieruje w mące i smażę na gorącym oleju z obu stron, osączam na papierowym ręczniku, studzę.
2.Mleko mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam do wyrośnięcia, po ok. 20 minutach dodaje je do mąki, żółtek, soli , koperku i masła, zagniatam sprężyste ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki, nakrywam miseczką i pozostawiam na ok. 30 minut aż wyrośnie. Czosnek kroję w plasterki, polewam olejem i posypuję solą, mieszam, odstawiam.
3.Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatam, rozkładam na dnie blaszki, boki ciasta smaruję mlekiem, środek ciasta smaruje keczupem, na keczupie układam przygotowany czosnek, rybę, pokrojone w cząstki : paprykę i pomidory, całość posypuję sezamem, pozostawiam do wyrośnięcia.Placek wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ok. 20 minut.
4.Po tym czasie placek posypuje serem i zapiekam jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem posypuję zieleniną.
Komentarze