Kruche babeczki arabsko-śródziemnomorskie

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Babeczki z egzotycznymi dodatkami

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 25 dekagramów
    - margaryna: 25 dekagramów
    - cukier: 12 dekagramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - śmietana 12%: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - kakao: 3 łyżeczki

    - śmietana 30-36%: 300 mililitrów
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - kakao: 2 łyżeczki
    - Żelatyna: 2 łyżeczki

    - orzeszki w karmelu: 0.5 szklanki
    - chałwa czekoladowo-waniliowa: 100 gramów

Kruche babeczki arabsko-śródziemnomorskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać margarynę z mąką, utrzeć żółtka z cukrem i złączyć z mąka, dodać resztę składników. Urobić kruche ciasto. Wylepić foremki. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.
  • 2. Przygotowac żelatynę, ropuszczając ja z 1/3 szklanki goracej wody i pozostawić aż się oziębi. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać kakao i żelatynę. Nałożyć na zimne babeczki.
  • 3. Chalwę pokroic na cienkie plastry i wyciąc serduszka foremka do ciastek. Babcezki udekorowac serduszkami i orzeszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy