Kruche babeczki

0 (0 ocen)

Jest to bardzo prosty i tani przepis, dla osób które tak jak Ja uwielbiają słodkości.

Składniki:

  • 300 g mąki
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    sól

Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.Odmierzamy odpowiednią ilość składników i przystępujemy do wykonania kruchego ciasta. Do mąki i szczypty soli dodajemy schłodzone masło pokrojone na kawałki i miksujemy robotem kuchennym aby powstały małe grudki.
  • 2. Dodajemy cukier puder oraz dwa żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy przez folię spożywczą, w ten sposób podczas wałkowania ciasto kruche nie będzie kleić się do stolnicy i do wałka.
  • Kruche babeczki 3. Ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Pózniej foremkami wykrawamy ciasto, wykrojone ciasto nakładamy w foremki wysmarowane roztopionym masłem . Skrawkami ciasta wykładamy foremki w miejscach gdzie go brak. Ciasto nakłuwamy widelcem. Zapobiegnie to wybrzuszaniu podczas pieczenia.
  • 4. Pieczemyna w temp. 200 stopni 10-12 minut. Kiedy babeczki upieką się, pozostawiamy je w foremkach do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy, obracając foremki do góry nogami. Z podanej proporcji uzyskujemy około 25 babeczek. Tak upieczone babeczki możemy nadziać każdym ulubionym składnikiem: kremem, bitą śmietaną, owocami, masą czekoladową itp.

Porady

Nie ugniatamy ciasta zbyt długo, ponieważ masło zacznie się topić pod wpływem ciepła naszych rąk, a ciasto kleić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy