Krokiety z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

krokiety z kapusta i pieczarkami..

Składniki:

  • Nalesniki:
    · mleko 1 L
    · jajka 3 szt
    · mąka pszenna 2 szkl
    · olej
    Farsz:
    · pieczarki 60 dag
    · kapusta kiszona 1 kg
    · cebula 3 szt
    · listek laurowy 3 szt
    · ziele angielskie 5-6 szt
    · olej
    · sól
    · pieprz
    Panierka:
    · jajka 2-3 szt
    · bułka tarta
    · olej

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI:
    mleko zmiksować z jajkami, mąką i 4 łyżkami oleju. Odstawić na 30 minut.

    FARSZ:
    Kapustę odcisnąć, zalać wodą, dodać lisc laurowy, ziele ang. i gotować do miękkości. odcedzić.
    Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w kostkę.
    Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na dużej patelni na rumiano, dodać pieczarki i dusić razem, przyprawić sola i pieprzem.
    Do pieczarek z cebula dodac kapustę i razem przesmażyć ok 4-5 minut.
    Przełożyć na sitko by odlać nadmiar wody.
    jeszcze raz doprawić do smaku.
    Na usmażone naleśniki nakładamy porcję farszu i zwijamy.
    Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem.
    Krokiety panierujemy w jajku, bułce i układamy na rozgrzanym tłuszczu zakładką do dołu.

Komentarze

Podobne przepisy