1.Kapustę gotujemy do miękkości z odrobiną soli. W międzyczasie obieramy i siekamy drobno pieczarki.Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.Pieczarki i cebule dusimy na rozgrzanym oleju.
Gdy kapusta wystygnie mielimy ją w maszynce i mieszamy z pieczarkami.
2.Drożdże mieszamy ze śmietaną i cukrem pudrem.
Na stolnicy siekamy margarynę i smalec,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać resztę składników.Ugnieść ciasto,rozwałkować cieniutko i wyłożyć farsz na całym placku.Zwijać w rulonik,podzielić na porcje.Wierzch posmarować rozkłóconym białkiem.Włożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temp.175 stopni.
Porady
Na gotowe ciasto od razu nakładac farsz i wkładać do nagrzanego piekarnika.
Komentarze