krokiety

0 (0 ocen)

  • 60 min

bardzo smaczne polecam każdemu

  • 60 min

Składniki:

  • Na Ciasto:
    -0,5 kg mąki
    -4 żółtka
    -1 szklanka śmietany 18%
    -1 kostka margaryny
    -5 dag smalcu
    -1 łyżeczka soli
    -5 dag drożdży
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka cukru pudru
    -1 białko
    Farsz:
    -1kg kiszonej kapusty
    -1 kg pieczarek
    -sól,pieprz
    -cebula
    -olej

Krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę gotujemy do miękkości z odrobiną soli. W międzyczasie obieramy i siekamy drobno pieczarki.Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.Pieczarki i cebule dusimy na rozgrzanym oleju.
    Gdy kapusta wystygnie mielimy ją w maszynce i mieszamy z pieczarkami.
  • krokiety 2. Drożdże mieszamy ze śmietaną i cukrem pudrem.
    Na stolnicy siekamy margarynę i smalec,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać resztę składników.Ugnieść ciasto,rozwałkować cieniutko i wyłożyć farsz na całym placku.Zwijać w rulonik,podzielić na porcje.Wierzch posmarować rozkłóconym białkiem.Włożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temp.175 stopni.

Porady

Na gotowe ciasto od razu nakładac farsz i wkładać do nagrzanego piekarnika.

Komentarze

Podobne przepisy