Krem z ziemniaków

0 (0 ocen)

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska".

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 łyżki masła
    1 cebula
    plaster selera
    1 korzeń pietruszki
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki oregano
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz

Krem z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, seler i pietruszkę pokroić, ugotować do miękkości. Ilość wody dobieramy tak, by zakrywała całe warzywa.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło. Przesmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Połączyć z ziemniakami. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
    Całość zmiksować na krem.
    Dodać jogurt, sok z cytryny i gałkę muszkatołową. Wymieszać, zagotować.

Porady

Przed podaniem można zupę posypać podprażonym siemieniem lnianym.

Komentarze

Podobne przepisy