Krem marchwiowo-pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupę z pewnością powtórzymy, jak tylko pojawią się na naszej działce pomidory. Zupa jest cudownie delikatna w smaku, zadowoli smakoszy "pomidorówki".

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki wraz z zalewą
    2 duże marchewki
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    2 daktyle
    2 łyżki kaszy jaglanej
    1 łyżeczka przyprawy curry
    1 szczypta kurkumy
    140 g kukurydzy w puszce
    1 łyżka oleju kokosowego
    sól himalajska

Krem marchwiowo-pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew kroimy w dużą kostkę.

    W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.

    Dodajemy curry i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.

    Dodajemy marchew, pomidory wraz z zalewą, kaszę jaglaną, daktyle, kurkumę, zalewamy wrzącą wodą (do poziomu warzyw). Gotujemy 20 min.

    Następnie lekko studzimy i blendujemy na gładko. Doprawiamy solą.

    Podajemy z osączoną z zalewy kukurydzą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy