Kotlety mielone z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne! Stanowią urozmaicenie zwykłych kotletów.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone (np. pierś z indyka): 0.5 kilograma
    - pieczarki: 300 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - oliwa/olej do smażenia: 1 łyżka

Kotlety mielone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażać je aż do wyparowania soków. Odstawić do przestygnięcia, po czym wymieszać z mięsem i jajkiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu oraz przyprawą do mięsa mielonego. Jeśli masa jest za rzadka dodać bułki tartej. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej (ja nie obtaczałam) i smażyć na oleju na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy