Połączenie mlecznej kanapki i snickersa. Słodkie ciasto w sam raz do popołudniowej kawy.
Składniki:
masa:
100 g wiórków kokosowych
10łyżek kaszy manny
pół szklanki cukru
50 g płatków migdałowych
1 l mleka
ciasto:
3 jajka
3 łyżki kakao
pół szklanki cukru
400 g mąki
szklanka mleka
sok z połówki cytryny
pół szklanki oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
200 g orzechów ziemnych prażonych niesolonych
2 czekolady jedna biała druga mleczna
wiórki do posypania ciasta
Kokosowy orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. masa: W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem. Wsypujemy kaszę i wiórki. Gotujemy 5 minut, często mieszając żeby się nie przypaliło i nie było grudek. Migdały szatkujemy lub mielimy. dodajemy do masy. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z cukrem na puch, po czym dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując. Dolewamy mleko i olej. Wkrapiamy sok.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem, delikatnie wsypujemy miksując na małych obrotach. Wylewamy na blaszkę połowę ciasta, pieczemy 10 minut. Na lekko podpieczony spód nakładamy masę kokosową polewamy resztą ciasta. Pieczmy 15 minut.
3.Na przestudzone ciasto wysypujemy orzechy. W kąpieli wodnej roztapiamy czekolady, którymi na przemian polewamy orzechy. Obsypujemy wiórkami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze