Kokosowy orzechowiec

0 (0 ocen)

Połączenie mlecznej kanapki i snickersa. Słodkie ciasto w sam raz do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • masa:
    100 g wiórków kokosowych
    10łyżek kaszy manny
    pół szklanki cukru
    50 g płatków migdałowych
    1 l mleka
    ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki kakao
    pół szklanki cukru
    400 g mąki
    szklanka mleka
    sok z połówki cytryny
    pół szklanki oliwy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    200 g orzechów ziemnych prażonych niesolonych
    2 czekolady jedna biała druga mleczna
    wiórki do posypania ciasta

Kokosowy orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa: W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem. Wsypujemy kaszę i wiórki. Gotujemy 5 minut, często mieszając żeby się nie przypaliło i nie było grudek. Migdały szatkujemy lub mielimy. dodajemy do masy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z cukrem na puch, po czym dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując. Dolewamy mleko i olej. Wkrapiamy sok.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem, delikatnie wsypujemy miksując na małych obrotach. Wylewamy na blaszkę połowę ciasta, pieczemy 10 minut. Na lekko podpieczony spód nakładamy masę kokosową polewamy resztą ciasta. Pieczmy 15 minut.
  • 3. Na przestudzone ciasto wysypujemy orzechy. W kąpieli wodnej roztapiamy czekolady, którymi na przemian polewamy orzechy. Obsypujemy wiórkami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

Podobne przepisy